Strona głównaPozostałeOrganizacja alkoholu na wesele

Organizacja alkoholu na wesele

Wódka weselna to główny napój alkoholowy podawany podczas tego typu imprezy. Ważne jest to, jak zostanie podana i w jakiej ilości. Nie chodzi oczywiście o to, by doszczętnie upoić gości i tym samym zepsuć urok imprezy, ale serwować ją w sposób przemyślany, aby biesiada była jak najbardziej udana, a wódka kojarzyła się raczej pozytywnie – jako dobry, od lat nieodzowny element zabawy. Dobra organizacja wiąże się z racjonalnym, odpowiednio wczesnym planowaniem poszczególnych składowych wydarzenia, a jednym z nich jest właśnie zaopatrzenie w napoje alkoholowe.

Serwowanie wódki podczas wesela

Na każdym weselu specjalnie do tego celu wyznaczone osoby, odpowiadają za podawanie wódki i dbają o to by przez całą długość imprezy napoju nie brakło na stołach. W tym celu umieszcza się po kilka butelek w pojemnikach z lodem – w zasięgu ręki, a resztę trzyma się na zapleczu i w stosownym momencie donosi. Liczy się wysoka jakość oferowanego gościom trunku i stosowny do okoliczności wygląd butelki. Nie brakuje różnorakich wzorów, napisów w postaci wierszy, sentencji, tekstów przyśpiewek, czy też dedykacji. Serie ślubne są również dopasowywane odpowiednio do stylu w jakim zorganizowane jest dane wesele. Oprawa może być klasycznie elegancka, albo też finezyjnie strojna. Najczęściej wódkę podaje się w jej czystej postaci, w małych kieliszkach o pojemności 25 ml, które ustawione są po stronie prawej ręki gości. Na niektórych przyjęciach zatrudniani są barmani, jednak to wiąże się z większym kosztem, wszystko zależy więc od zasobności portfela inwestujących. Barman może podawać wódkę również w postaci różnego rodzaju drinków, jest to więc pewnego rodzaju urozmaicenie, a zazwyczaj angażowani przy podawaniu wódki wybrańcy spośród gości, mogą swobodnie biesiadować, nie biorąc na siebie w takim wypadku odpowiedzialności za dostarczanie pozostałym napojów. Warto zadbać o to, by wódka nie skończyła się nagle, to byłoby fiasko i wielkie niedopatrzenie organizatorów. Należy zaopatrzyć wesele w ilość, która pozwoli swobodnie rozporządzać trunkiem. Jest on hojnie rozlewany, stanowi podstawę toastów, wręcza się go podczas zabaw i konkursów. Nadmiar butelek można spożytkować wręczając je świętującym jako upominki na odchodne, jak również wykorzystać podczas przyszłych okazji. Czasami też, jeżeli kupujący zawarł z dostawcą taką umowę – istnieje możliwość zwrócenia nienaruszonych egzemplarzy. Jedno jest pewne. Zapas nie zaszkodzi, niedostatek byłby natomiast odczuwalny przez uczestników przyjęcia w bardzo nieprzyjemny sposób.

 

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne